''We zullen dat varken wel even wassen.''

Ooit had ik het idee om spreekwoorden letterlijk uit te gaan beelden met foto's. Ik ben dol op varkens, dus vanzelfsprekend was het eerste spreekwoord dat ik wilde doen ''We zullen dat varken wel even wassen''.

Met een goed idee in mijn hoofd kon ik opzoek gaan naar een model, de attributen, en natuurlijk een varken. Nu zijn varkens GROOT!, dus ik wilde wel een vriendelijk varken. Uiteindelijk vond ik het varken, genaamd Bonnie, bij een kinderboerderij. Bonnie was een super lief dier, dus dat kon een veilig fotomodel zijn volgens de eigenaren/ beheerders. Een menselijk model was een stuk makkelijker gevonden, dus de shoot kon gepland worden!

Zo makkelijk als het in mijn hoofd leek (ik dacht letterlijk ''we zullen dit varkentje wel even wassen''), zo moeilijk was het in het echt. Want een varken kijkt natuurlijk nooit in de richting waarin je het hebben wil, die luisteren niet zoals een hond of paard en lopen continu weg. Dan hadden we ook nog de bedrijvigheid van de kinderboerderij eromheen (dus veel ongewenste gasten in beeld (zowel dierlijk als menselijk haha)), een harde winderige dag (dus o.a. veel wapperende haren in het gezicht), en de locatie vond ik ook een pittige om mee te werken. Dit kwam natuurlijk ook omdat ik destijds nog in mijn kinderschoenen stond als fotograaf, en ook qua nabewerking lang niet zoveel wist als nu.

Soms denk ik er wel eens over om de foto's die ik toen gemaakt heb nu nogmaals te bekijken en bewerken met de kennis die ik nu heb. Maar aan de andere kant, het laat ook mooi zien hoe ik gegroeid ben in mijn kunde, en ik ben nog steeds tevreden met het eindresultaat (al zou ik het nu misschien anders hebben gedaan).

Het project ''spreekwoorden uitbeelden'' is nooit veel verder dan 3 spreekwoorden gekomen, ergens ben ik de motivatie verloren. Op dit moment is dit zelfs nog de enige foto die ik nog in mijn portfolio heb gelaten, maar dat maakt niks uit!